遺伝子組み換え問題を知る・考えるためのポータルサイト
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arctic-apple

アメリカ人にとってのアップルパイといえば、日本人にとっての味噌汁のようなもの。「アップルパイと同じくらいアメリカ的」という慣用表現もあるほどだ。

そんなアメリカを象徴するデザートを、アメリカ人はもう安心して食べることができない。2015年2月13日に米国農務省が、遺伝子組み換えりんご“アークティック・アップル”を承認してしまったからだ。

この遺伝子組み換えりんごは切り口が褐変しない性質を持つ。開発した企業「オカナガン・スペシャリティ・フルーツ」によれば、“アークティック・アップル”には、現在黄色い“ゴールデン”と淡い緑色をした“グラニー”という2つのバリエーションがあり、さらに“ふじ” と“ガーラ”という2つの品種を開発中だという。

この遺伝子組み換えりんごは遺伝子発現抑制技術に基づいて開発されている。これは人間の遺伝子の発現に干渉する可能性があり、深刻な健康上の問題を引き起こす可能性がある、と警告する科学者もいる。

遺伝子組み換えりんごの花粉は、近隣のりんご園にまで飛んでいき、そのりんごと交雑を起こす可能性がある。アメリカのりんごはすべて遺伝子汚染されているかもしれない、という認識が広がれば、アメリカ国内でのすべてのリンゴやアップルパイの売り上げも落ちるだろうし、それらの輸出も大きな打撃を被る可能性がある。

こうした科学的、経済的な観測に基づく警告があったにも関わらず、オバマ政権は今回の承認を強行した。
こうした措置に反撥するアメリカ市民は多く、アメリカにおける遺伝子組み換え表示義務化運動はまた一層勢いを増すことになるだろう。

この遺伝子組み換えりんご承認の直前には、遺伝子組み換え表示を米国内で義務化する「遺伝子組み換え食品知る権利法案」が連邦議会に提出された。提出したのは、上院のバーバラ・ボクサー議員とリチャード・ブルメンサル議員、下院のピーター・デファジオ議員。

それから数日後には、マイク・ポンペオ議員から正反対の法案が再提出される予定だ。昨年提出されたポンペオ議員のH.R.4432法案はその内容とは裏腹に「安全で正確な食品表示法案」と名づけられている。遺伝子組み換え表示義務化運動が日に日にアメリカ国内で勢いを増すなか、反撃を狙うアグリビジネス企業の要請でつくられた法案だ。
ポンペオ議員の法案がもし通ってしまえば、FDAは遺伝子組み換えの表示を要求することができなくなり、アメリカ国民が遺伝子組み換え食品の透明性を手に入れることはできなくなってしまう。

ポンぺオ議員の法案は、“モンサント保護法案”とも言えるもので
・遺伝子組み換え表示義務化を連邦国家レベルで禁止する
・FDAが遺伝子組み換え表示を義務化することを禁止する
・ “ナチュラル”と表示された食品が遺伝子組み換え原料を含んでいても許容する。
などの内容を含んでいる。

安田美絵(マクロビオティックと持続可能な食の学校 Luna Organic Institute

参考資料
アメリカのNGO,Food Democracy Now!からのE-メール(2015.2.15)

Yesterday morning, at 10:34 AM Eastern Standard Time, the U.S. Department of Agriculture, headed by Secretary Tom Vilsack, announced the approval of the “non-browning” GMO “Arctic Apple”.

As Food Democracy Now! has previously reported, the GMO “Arctic Apple” relies on a new “gene silencing” technique that scientists believe could interfere with the expression of genes in humans, potentially causing serious health problems. More immediately, while the scientific risks are being debated, the impact for America’s food supply are significant as this Kiss of Death GMO apple will most certainly contaminate neighboring organic and conventional apple growers’ orchards, significantly harming U.S. apple export markets for America’s apple growers.

Despite these serious scientific warnings, the Obama administration has once again rubberstamped the approval of a new, potentially harmful GMO crop. This week’s approval is an outrage and another sign that Americans absolutely need mandatory GMO labeling to assert their basic right of consumer choice in the marketplace.

Tell Congress and the FDA: it’s time to pass strong mandatory GMO labeling in the U.S. to protect farmers and consumers and uphold our basic democratic rights. Every voice counts!

http://action.fooddemocracynow.org/sign/stop_the_Ultimate_Monsanto_Protection_Act/?t=7&akid=1493.449097.zqWipX

Ironically, the approval of the Okanagan Kiss of Death GMO apple comes less than 24 hours after members of Congress reintroduced a bill to support mandatory labeling of genetically engineered food.

This week Senators Barbara Boxer (D-CA) and Richard Blumenthal (D-CT) and House Rep. Peter DeFazio (D-OR) introduced the “Genetically Engineered Food Right to Know Act” to make labeling of GMO food mandatory in the United States.

The introduction of the Boxer, DeFazio mandatory GMO labeling bill comes days ahead of the expected reintroduction of a bill by Representative Mike Pompeo (R-KS) that would outlaw mandatory GMO labeling in the U.S. and preempt states from passing common sense GMO labeling bills.

As Food Democracy Now! reported last year, when Pompeo introduced H.R. 4432, which he deceptively titled the Safe and Accurate Food Labeling Act, the biotech seed and pesticide industry is growing desperate in their efforts to kill the growing national movement of millions of Americans that support mandatory GMO labeling.

If allowed to pass, Pompeo’s dangerous bill would permanently outlaw the FDA’s ability to require mandatory labeling and honest transparency to the American public about genetically engineered foods. This bill is the Ultimate Monsanto Protection Act!

What Pompeo’s Ultimate Monsanto Protection Act, will do:

Preempt states from requiring labeling of genetically engineered food;
Prevent the FDA from requiring GMO labeling;
Allow “natural” foods to contain genetically engineered ingredients;
Creates a new GMO “review” system based on industry science, impossible deadlines, and loopholes for certain food additives and animals fed conventional food.

It’s time for GMO labeling! Don’t let Monsanto’s GMO trolls in Congress kill GMO labeling – take a stand today!

Tell Congress and the FDA to pass strong mandatory GMO labeling to protect farmers and consumers and uphold our basic democratic rights. Every voice counts!

It’s days like this that can be incredibly frustrating, but it’s important to remember that four years ago there was no national movement to label GMOs in America.

In three short years, you’ve helped pass strong GMO labeling bills in Vermont, Connecticut and Maine and forced Monsanto, DuPont, Dow Chemical and their junk food allies to spend more than $100 million to lie to the American public about why they refuse to tell us what’s in our food.

The real outrage is that these same companies already label their products in 64 countries around the world with simple labels and it’s time that Americans share that same basic right.

Join Food Democracy Now! to help pass strong GMO labeling laws. It’s time to end the science experiment! Take a stand!

http://action.fooddemocracynow.org/sign/stop_the_Ultimate_Monsanto_Protection_Act/?t=11&akid=1493.449097.zqWipX

Thanks for participating in food democracy,

Dave, Lisa and the Food Democracy Now! team

Sources:

1. “Feds Approve GMO Apple”, Politico, February 13, 2015

http://action.fooddemocracynow.org/go/1367?t=13&akid=1493.449097.zqWipX

2. “USDA Announces Deregulation of Non-Browning Apples” USDA Animal and Plant Health Inspection Service sent this bulletin at February 13, 2015 10:34 AM EST

http://action.fooddemocracynow.org/go/1368?t=15&akid=1493.449097.zqWipX

3. Zhang et al. (2012) “Exogenous plant MIR168a specifically targets mammalian LDLRAP1: evidence of cross-kingdom regulation by microRNA”, Cell Research, 22:107-26. http://action.fooddemocracynow.org/go/1163?t=17&akid=1493.449097.zqWipX

4. Heinemann, Jack. A., et al (2013, May). “A comparative evaluation of the regulation of GM crops or products containing dsRNA and suggested improvements to risk assessments”, Environment International. Vol 55: 43-45. http://action.fooddemocracynow.org/go/1164?t=19&akid=1493.449097.zqWipX

5. “Tell Obama to Stop Biotech’s New GMO Kiss of Death Apple”, Food Democracy Now!, December 16, 2013

http://action.fooddemocracynow.org/go/1369?t=21&akid=1493.449097.zqWipX

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